Чи готові студенти до навчального року?

Привіт від імені студентів, що здобувають вищу освіту в Україні. Ходять легенди, що наші майбутні дипломи – чудова підставка для горняток з-під кави. Звучить багатообіцяюче, чи не так?

Незабаром 1 вересня. Це гарна можливість почати створення нової реальності у сфері освіти в Україні, де навчатися в закладах вищої освіти (ЗВО) престижно.
Манвелішвілі Ірина
Активістка СД Платформа
Тернопіль
Чого ми очікуємо від нового посткарантинного навчального року?

Перш за все, сподіваємося, що ЗВО зможуть організувати безпечний навчальний процес з дотриманням карантинних вимог, будуть готові до змішаного чи дистанційного навчання. Форми та методи викладання мають бути належної якості.

Весною ми вже мали можливість переконатися, що рівень знань, який надавали університети онлайн, залишав бажати кращого, особливо у порівнянні з попередньою формою навчання. Очікуємо, що заклади освіти більш серйозно ставитимуться до своїх функцій та орієнтуватимуться на потреби студентів.
Пари онлайн чи офлайн?

Пандемія — виклик, який став каталізатором появи дистанційного навчання в Україні. Але через неготовність до такого формату у багатьох студентів лишилися прогалини в освоєнні навчального матеріалу. Онлайн навчання потрібно вдосконалювати, робити його доступним для людей із вадами зору чи слуху, а наразі переваги офлайн пар очевидні. Ми налаштовані на живі дискусії, семінари, дебати, комунікацію з іншими студентами та викладачами.
Чи готові ми дотримуватися рекомендацій МОЗ?

Кожен, хто планує повернутися до навчання, має бути свідомим: відповідати за своє життя та не наражати інших на небезпеку.

Мити руки — нескладно, міряти температуру — нестрашно, носити маску при скупченні людей стало нормою, а провітрювати аудиторії ми й так вміємо. Сподіваємося, що коронакриза призвела до кращого наповнення аптечок. Віримо, що відтепер до медсестер можна буде звернутися за допомогою безпосередньо в навчальних корпусах.
Чи готові ми повернутися у гуртожитки?

Гуртожиток — казкове місце, де люди навчаються виживати. Не всі студенти можуть дозволити собі проживати у квартирах, тому студентські містечка і надалі будуть користуватися популярністю.

Маленькі кімнати на 4 людей, спільні кухні, вбиральні та душові — чудове місце для розповсюдження вірусу, тому не варто селити нас максимально щільно, як це часто роблять. Безпека та умови проживання – основне питання, що турбує мешканців. Ми можемо обійтися без ліфта, але кімнати самоізоляції повинні бути в належному стані, а прибирання приміщення —систематичним.
Чого чекати від нового навчального року в світових масштабах?


Студенти всього світу також готуються до навчального року. Епідеміологічна ситуація у державах, звичайно, різна. Відрізняються і стратегії, методи, способи протидії розповсюдженню вірусу.

Варто зазначити, що у розвинутих державах альтернативні методи навчання набули популярності задовго до карантину, а дистанційне навчання розвивалося та удосконалювалося роками, що стало причиною його більшої результативності.

Але далеко не всі держави можуть цим похизуватися. Хочу зазначити про невтішні прогнози, які зазначив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш у концептуальній записці «Освіта в епоху пандемії COVID-19 і наступні роки»: за прогнозом ЮНЕСКО, 24 мільйони учнів (від дошкільнят до студентів) ризикують не повернутися до навчання в 2020 році після закриття установ у зв'язку з пандемією COVID-19.
Але чи лише студенти стоять перед викликами спричиненими пандемією? У результаті коронакризи сотні університетів будуть змушені закритися через зменшення кількості іноземних студентів та неплатоспроможність частини студентів своєї держави. Це ще раз доводить важливість поетапного виходу з карантину для повноцінного функціонування навчальних закладів.
В інтернеті можна знайти чимало інформації про ризики офлайн навчання, але завдяки самодисципліні та дотриманню рекомендацій МОЗ можна уникнути локальних спалахів.

Світ повертається у звичне русло, і ми теж прагнемо продовжити своє навчання. Ми готові до викликів нового навчального року.
31.08.2020
Did you like this article?