«Уся система працює»: українські ЗВО навчають під обстрілами

Здобувачі вищої освіти мають можливість закінчити курс навчання, як зазвичай, проте перед університетами гостро постає питання осіннього набору. Як стверджують українські науковці, незважаючи на те, що війна Росії проти України триває вже п'ятий місяць, університети на лінії фронту та за її межами продовжують навчати своїх студентів, навіть не маючи доступу до навчальних приміщень.
Пола Лем
Репортерка Times Higher Education
Зокрема, Олександр Співаковський, ректор Херсонського державного університету, повідомив, що співробітники ЗВО не змогли повернутися до університету після того, як російські війська захопили місто в червні.

"Практично ніхто не йде до університету, – сказав він. – [Росіяни] просто прийшли з автоматами [гвинтівками] та призначили свого ректора – нашого проректора, який забезпечував функціонування університету в цих складних умовах, заарештували».
Російські військові заявили, що запровадять власні навчальні програми, але професор Співаковський зазначив, що незрозуміло яким чином вони це мають зробити, якщо «дуже-дуже мало людей» погодяться співпрацювати з окупантами.

«У них немає доступу до Інтернету, персоналу, викладачів, – продовжив професор. – Далі їм слід відповісти на питання, за якою програмою вони навчатимуть та хто взагалі буде визнавати їх дипломи».

Більшість співробітників та студентів закладу вже певний час працюють віддалено, його адміністрація у квітні переїхала на Захід України, до міста Івано-Франківськ, де місцевий університет запропонував приміщення для аудиторій.
Олександр Співаковський зазначив, що приблизно 70 відсотків студентів та викладачів залишилися в Херсоні, ще 20 відсотків – знаходяться на Заході України, решта – поїхали в інші країни Європи.

Тож керівник університету наголосив, що онлайн-навчання зіграло ключову роль в освітньому процесі в умовах воєнного стану, оскільки лише 4 відсотки студентів не змогли скласти державні іспити в кінці семестру.

«Ми продовжуємо працювати, навчати – вся система працює, – сказав він. – Оплата, навчання, освітній процес, здача державних іспитів… усі процеси в університеті забезпечені».
Заклади на передовій можуть опинитися в гіршому становищі, ніж переміщені, вважає доцент Національного аерокосмічного університету ім. М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» Дмитро Чумаченко.

«Вони щодня бомблять Харків… багато лабораторій знищено, – повідомив він. – Двоє співробітників загинули внаслідок ракетних ударів, багато комп'ютерів та іншого обладнання втрачено».

Значна частина співробітників та студентів залишили Харків, однак деякі проректори досі на місці, для фіксації пошкоджень та організації ремонту. Відповідаючи на запитання, чи розглядатиме університет можливість переїзду, Дмитро Чумаченко відкинув цю ідею.
«Всі розуміють, що Україна переможе, та після цього нам потрібно буде відбудовуватися, тому переносити науково-освітній центр з другого за величиною міста в інше, на мою думку, стратегічно неправильно. Нам потрібно продовжувати наші дослідження та навчання по всій Україні – і в Харкові також», – сказав він.

Деякі студенти Дмитра Чумаченка вже захистили свої дипломи, включно з тим, хто зробив це з лікарні після поранення під час російського ракетного удару.

«Окремі студенти розповіли мені, що це допомагає їм ментально відключитися від того, що відбувається», – зазначив науковець.

Як і Олександр Співаковський, Дмитро Чумаченко наголосив на тому, що якість освіти в його закладі «все ще висока», однак визнав, що університет зіткнувся з серйозним викликом щодо залучення цієї осені нових студентів до приміщення, яке залишається під обстрілом.

«Відверто кажучи, я не впевнений, чи знайдуться бажаючі, – сказав Дмитро Чумаченко. – Якби я був батьком цього хлопчика чи дівчинки, я б тисячу разів подумав, чи хочу, щоб мої діти навчалися на цій території».
Першоджерело timeshighereducation.com
БІЛЬШЕ
КОРИСНОСТЕЙ
15.08.2022
Did you like this article?