Retreat Camp для освітян ВПО

Упродовж 14-17 серпня 2023 року ГО «Прогресильні» провела Retreat Camp, організований в рамках проєкту «Supporting Internally Displaced Teachers in Ukraine through Psychological Assistance and Professional Development», який здобув фінансову підтримку від German Marshall Fund of the United States за програмою «Ukraine: Relief, Resilience, Recovery».
Тетяна Коноваленко
заступниця координаторки напряму «Фандрайзинг»
кандидатка педагогічних наук, доцентка
Участь в Retreat Camp взяли 40 представників переміщених ЗВО та ВПО-освітян, які вимушено переїжджали неодноразово, ще починаючи з 2014 року.

Місцем проведення Retreat Camp став готельний комплекс «Галицька корона» у Львівській області, з відповідними умовами для створення атмосфери підтримки і відновлення учасників.
У програму заходу ввійшли: відкриття Retreat Camp; презентація цілей та формату роботи; знайомство учасників та їх поділ на команди; Світове кафе на тему «Потреби та проблеми внутрішньо переміщених освітян, шляхи їх підтримки» з подальшою презентацією напрацювань команд; майстер-клас «Як підсилити бренд викладача. Відео та публічна комунікація» з практичним завданням та подальшою роботою в команді; психологічний тренінг «Стосунки, кордони, конфлікти: як бути в новій реальності?»; Жива бібліотека з книгами «Стійкість до впливу на емоції в мережі» «Успішна медіакампанія: досвід Прогресильних», «Лайфгаки прогресильного викладання», «Повітряна тривога: дії та відповідальність викладача»; презентація командних напрацювань; фідбек учасників та команди; вручення сертифікатів.
Кожен день завершувався підбиттям підсумків і розпочинався з рефлексії щодо заходів попереднього дня.

Упродовж Retreat Camp увагу було зосереджено на питаннях:

— посилення ефективності адаптації освітян-переселенців до життя в новому середовищі;
— покращення якості викладання у закладах освіти, активізації професійного розвитку викладачів, запобіганні зміні викладачами їх сфери діяльності;
— підвищення соціального впливу та інституційної спроможності ГО «‎Прогресильні» через залучення членів команди до процесу реалізації проєкту, а також залучення нових потенційних членів з числа учасників Retreat Camp;
— залучення ВПО-освітян до розробки стратегії соціально-емоційного добробуту, солідарності та громадянської свідомості в системі вищої освіти України.
Учасники Retreat Camp надали розгорнутий зворотний зв'язок. У відповідях щодо власного доєднання учасники відзначили свою максимальну залученість до колективної співпраці, роботи в команді, результативності власних дій (участь в обговореннях, створенні спільних продуктів і презентації напрацювань), досягненні очікуваних результатів.

Щодо ефективності команди організаторів: учасники акцентували увагу на чіткій і цілеспрямованій роботі, позитивній атмосфері, вмотивованості команди, гарній локації, успішному підборі тем, відмінному змістовому наповненні, балансі між роботою та відпочинком, емпатії, можливості для самовираження, сміливості у реалізації заходів, цікавих і корисних виступах, методиці викладу матеріалу.
Учасники вказали на таку користь від Retreat Camp: нові ділові зв'язки, нові ідеї, корисні поради від інших ВПО, емоційне перезавантаження, бажання ділитися отриманими знаннями з іншими колегами, практичність, змістовність, цікаві кейси.

Крім того, вони висловили вдячність за організацію коворкінгу для підтримки активної життєвої позиції, сприяння позитивному світогляду, підбір тренерів — професіоналів-практиків з багатим досвідом, можливість поєднати обговорення важливих робочих питань з відпочинком, справжній ретріт та перезавантаження, вихід з бульбашки, соціалізацію та інтеграцію у простір інноваційних освітян.
Упродовж Retreat Camp в учасників виникли нові ідеї щодо організації комунікації і психологічної підтримки у власних ЗВО, методів педагогічної майстерності для активізації уваги студентів під час занять та способів зробити їх незабутніми, підготовки до інтерв'ю та прямого ефіру, власного особистісного й професійного розвитку.
На додачу було відзнято цикл відео-інтерв'ю про виклики, про проблеми котрі «болять» внутрішньо переміщеним освітянам з якими можна ознайомитись на YouTube-каналі ГО «Прогресильні».
Розширення можливостей ВПО-освітян є частиною місії ГО «Прогресильні». Ми раді тому, що це вдається і будемо робити все, аби подібних можливостей для ВПО-освітян ставало більше.
БІЛЬШЕ
КОРИСНОСТЕЙ
25.05.2024
Did you like this article?