Барбара Оклі про навчання та освіту в Україні

«Навчання — це чудовий спосіб підтримати свій дух у складні часи та змістити фокус з проблем на перспективи» – стверджує Барбара Оклі – професорка інженерії Оклендського університету, дослідниця, письменниця, авторка найпопулярнішого курсу на Coursera.

Пропонуємо трішки повчитися та дізнатися більше безпосередньо у самої Барбари Оклі.
Тетяна Далявська
Активістка команди Прогресильні
1. Барбаро, як ви оцінюєте ефективність технік подолання психологічної кризи?

Україна – це екстраординарна країна! Пам'ятайте, що будь-які з рішень, що ви приймаєте мають ґрунтуватися в першу чергу на науковому підході. Дивіться в майбутнє і визначайте, що важливе для країни. Те, що важливе, те допоможе людям і допоможе освіті.
Необхідно підтримувати дух людей навіть у такій кризовій ситуації, як війна.
Саме це допоможе рухатися до хорошого майбутнього України.
У вас чимало викладачів, які натреновані в методах викладання, але головне – це ще і якісні знання. Знання попередніх років – це базис. Не можна ігнорувати минулі знання, але і нові підходи потрібно застосовувати. Використовуйте все, що може вас розвинути, використовуйте різні платформи, різні нові бази знань. Саме зміни у баченні та нові підходи до викладання допоможуть українській освіті бути прогресивною.

2. Дистанційне викладання – це виклик чи можливість?

Викладання очі в очі – це те в чому обізнані і, що традиційно подобається викладачам. Від дистанційного викладання не всі в захваті. І навіть найкращі викладачі оффлайн не можуть перенести свою майстерність викладання в онлайн, вони просто не знають як викладати і, які методики при цьому використовувати.

Проте, відомо, що хороша система освіти має бути гнучкою. Хороша система освіти – це та, яка готова до викликів, до кризових явищ, зокрема до пандемії тощо.

3. Як зацікавити студентів до науки?

Тут відповідь проста: лише хорошим матеріалом, лише якісними знаннями та ні в якому разі не грою, а лише хорошою базою!
4. Що необхідно робити Україні аби не втратити дітей з окупованих територій?

Аби не втратити дітей необхідно їм усіляко допомагати та обов'язкого розуміти їхні потреби. Підтримувати у всьому до чого вони прагнуть, а не забороняти. Не можна казати, що їм не можна вступати у ворожу систему освіти, а потрібно показувати переваги української освіти на прикладах. Показувати, які саме перспективи вони матимуть в Україні. Ні в якому разі не знецінювати досвід навчання та знання, які вони десь і колись отримали в інших країнах. Необхідно якомога м'яко та поступово мотивувати таких дітей рухатись на зустріч українській освіті.
5. А яким саме чином можна мотивувати студентів до навчання?

Тут все очевидно – лише ваш власний ентузіазм може розпалити, зацікавити та вмотивувати студентів і ніщо інше.
Інтерв'ю підготовлене на основі Q&A сесії під час вебінару «Ефективні способи викладання та навчання під час війни» Барбари Оклі для Прогресильні
БІЛЬШЕ
КОРИСНОСТЕЙ
24.09.2022
Did you like this article?