Львівський вікенд координаторів острівців

Сонячного суботнього ранку на тренінг для координаторів «Острівців Прогресильності» зібралось 40 найактивніших викладачів, які підтримали ініціативу ГО «Прогресильні» та долучились до створення Острівців Прогресильності в своїх закладах освіти.
Оксана Чуб
Начальниця відділу сприяння працевлаштуванню "Перспектива" у КНЕУ ім. Вадима Гетьмана


Вкотре Львів став місцем зустрічі. Освітяни прибули з різних міст, містечок та сел: Києва, Одеси, Дніпра, Запоріжжя, Вінниці, Миколаєва, Херсона, Хмельницького, Івано-Франківська, Кривого Рогу, Полтави, Тернополя, Житомира, Ірпіня, Умані, Кам'янського, Татарбунарів, Богородчанів, Куликова, Рудного, Горбанівки.
Офлайн заходи Прогресильних, за відгуками їх учасників, це завжди неймовірний драйв та дружня атмосфера. Не став виключення і тренінг 18 травня 2024 року. А ще, коли вперше зібрались не просто активні, а найактивніші, то й в програму внесли невеличкі зміни та зробили спільне фото вже на початку заходу.
Далі тренінг пройшов за наміченим планом, і традиційно, його розпочав засновник ГО «Прогресильні» Богдан ФЕРЕНС з подяки фонду ім. Фрідріха Еберта за підтримку заходу, без якої він би не відбувся.
Згідно з правилами проведення тренінгів на самому початку учасники обговорили та встановили власні правила групової взаємодії:

– підтримувати якісну комунікацію;
– перемкнути телефони на беззвучний режим;
– дотримуватись таймінгу;
– працювати як одна командна за принципом, який приписують французькому філософу Вольтеру: «Я можу не погоджуватися з думкою, яку ви висловлюєте, але я до смерті захищатиму ваше право її озвучувати»;
– бути в позитивному настрої.
Метою тренінгу для координаторів визначили подальше планування, добір якісних інструментів побудова команди та аналіз сильних і слабких сторін.

Про історію виникнення ідеї «Прогресильних Острівців», їх сьогодення та результати першого року функціонування ініціативи поділилась Євгенія ШЕЛЕСТ, координаторка з організаційного розвитку ГО «Прогресильні».
Варто зазначити, що за рік вдалося більше ніж було заплановано. Крайнім заходом саме від представників «Острівців» став курс підвищення кваліфікації «Прогресильне викладання: інтенсив від Острівців» за результатами отримали 677 реєстрацій, 15 презентацій та долучилось 17 спікерів.
Хочеться навести ще один крилатий вираз, що у різноманітності – наше багатство, а у єдності – сила. Впродовж року підписано 44 меморандуми із закладами освіти про створення Острівців на їх базі й це ще не фінал, бо вже є нові заявки від бажаючих.

Далі тренінг продовжили за класичною структурою і перейшли до знайомства з координаторами за таким алгоритмом:

1. Хто я? Коротко про себе.
2. Чим я можу бути корисним?
3. Трішки особистого.

Учасникам нагадали про важливість етапу знайомства на початку тренінгу, що дозволяє «розтопити лід» та сприяє покращенню взаємодії в групі.
Сильні та слабкі сторони запропоновано заміряти за допомогою таких питань: «Де є наш осередок?». Аналіз сильних сторін «Острівців Прогресильності» показав, що справжня сила полягає у неформальній комунікації та великому охопленню, досвіді команд, контактах з тими хто перебуває в ЄС, проактивності, цінностях, незалежності, форматах, ресурсах, членстві і залученості до Острівців.

Слабкими сторонами можуть бути: пасивність колег, відсутність ресурсів, слабка залученість студенів, формалізм, розмитість, брак часу, безпекова ситуація через війну та бюрократію в закладі освіти.
Притому слід виділити і можливості від діяльності «Острівця Прогресильності» в закладі освіти, куди можна віднести утримування фокусу уваги на освіті, залучення додаткового фінансування, ефект накопичення або «сніжної кулі», навчання і розвиток.

Команда комунікаційників поділилась лайфгаки та секретами якісної промоції «Острівців». Розказали в чому важливість комунікації, про складові якісної промоції, про вимоги до тексту дописів. В кінці підготували невеличке практичне завдання щоб закріпити теоретичний матеріал, яке полягало у публікації допису або reels про участь у заході максимально цікаво. За кількістю вподобайок переможцем став заступник директора з виховної роботи Одеського фахового педагогічного коледжу, Андрій СТАХОВ.
Тетяна КОНОВАЛЕНКО дала практичне завдання і рекомендації як підсилити спроможність «Острівців» та сформувати грантові заявки. До 31 травня учасники груп мають зустрітись у різний спосіб і допрацювати грантову заявку за обраною тематикою.

Public talk для освітян або як бути почутими через локальні ініціативи на національному рівні — цю тему розкрила Наталія ШЕВЧЕНКО. Наголосила на важливих складових анонсу, який має відповідати на питання «коли?», «де?», «що?». Також, підкреслила важливість нагадування про захід та перевірки реєстраційної анкети на коректність роботи в різні періоди часу. А ще про важливість підтримувати комунікацію з учасниками після проведення заходу. І теж дала домашнє завдання для учасників — провести до 15 вересня захід від «Острівця» в зручному форматі (може бути як офлайн так і онлайн). Під час виконання практичних завдань координатори «Острівців Прогресильності» обговорили теми проведення спільних заходів і виділили такі:

  • ТОП-10 методів мотивації до …!
  • Проблеми різні, а рішення одне — ПРОГРЕСИЛЬНІ.
  • Відновлення внутрішніх ресурсів освітян.
Фінальне слово взяв Богдан ФЕРЕНС щоб підбити підсумки та наголосити на завданнях, які координатори мають виконати найближчим часом. Нагадав, що в сучасному просторі бренд формується через соціальні мережі, тобто через публічне позиціювання та порекомендував вже у понеділок передивитись свої профілі в соцмережах. Звернути увагу на фото аватарки, і якщо треба, то замінити, зазначити співпрацю з ГО «Прогресильні» чи вказати позицію координатора «Острівця Прогресильності».

Також, рекомендував для підтримки команди проводити очні зустрічі хоча б один раз на місяць. Тобто, зробити зустрічі «Острівця» регулярними та долучатись до заходів ГО «Прогресильних», які є корисними для освітян. А для цього можна проводити такі заходи, які будуть корисними для команди чи колег з університету, уніфікувати всі можливі процеси, тобто розробити короткі зрозумілі інструкції та пам'ятати про самопрезентацію.
Резюмуючи домовились, що перший замір діяльності «Острівців» відбудеться у грудні 2024 року. Впродовж найближчого часу координаторам запропоновано зустрітись зі своїми командами, визначити та закріпити ролі, заповнити форму про проведення зустрічі, запустити до кінця листопада загальнонаціональну кампанію у вигляді публічного обговорення «Стійкість освіти. Роль прогресильних» із залученням представників місцевої влади, роботодавців або у вигляді майстер-класу із залученням практиків. В свою чергу, учасники тренінгу запропонували проведення опитування на тему «Хто кого? Освітяни бюрократію чи бюрократія освітян» задля виявлення проблем пов'язаних із заповненням великої кількості різноманітних звітів, журналів, анкет та інших незрозумілих паперів.
І на завершення команда організаторів привітала очільника ГО «Прогресильні» та розчулила іменним подарунком. Тепер Богдан, якщо забуде своє прізвище від робочих перенавантажень, то зможе його згадати поглянувши на бейсболку з власним прізвищем.
БІЛЬШЕ
КОРИСНОСТЕЙ
25.05.2024
Did you like this article?