Дмитро Слінько
Доктор юридичних наук, доцент, в.о. завідувача кафедри кримінально-правових дисциплін, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна
Війна вносить свої корективи у низку сфер життя. Найпростіший спосіб організації дистанційки, як-от оголошення завдань для самостійного опрацювання, а потім їхня перевірка вчителем – неефективні.

Окрім знань, ще потрібно підтримка і контакт з вчителем. Це зараз потрібно як ніколи, адже у стані тривоги мозок не засвоює нові знання.

Користуючись педагогічною автономією, кожен учитель може провести «ревізію» навчальної програми та визначити теми, що достатньо легко засвоюються учнями, і такі, що потребуватимуть додаткових зусиль. При цьому варто виділити теми, без яких неможливе розуміння змісту та, відповідно, перерозподілити години.

Практичну частину навчальних програм (практичні, тощо) можна розділити на дві частини:

· віртуальну (маючи відповідний контент, учитель може проводити з учнями онлайн-заняття або давати як самостійну роботу вдома);
· домашню (у такому випадку можна використовувати підручні матеріали, важливо створити для студентів чіткі алгоритми з обов'язковими настановами).

Такий поділ допоможе також визначитися з можливістю проведення інтегрованих уроків. Під час навчання важливо врахувати проведений поділ при плануванні занять у синхронному та асинхронному режимах. При цьому синхронний режим (онлайн-заняття) доцільно використати для консультацій, обговорень найбільш складних питань, проведення практичних робіт.

Особливого значення наразі набуває робота з формування навичок критичного мислення у студентів. Для цього можна використовувати технологію розвінчування міфів, фейків. Наприклад, взявши тему «Біологічна зброя: птахи, що розносять вірус, спрямований на знищення певного етносу».
Як спланувати онлайн-урок?

Прорахуйте всі етапи дистанційки. Знову. Ментальна карта дистанційного навчання, вибір платформи, графік прямих трансляцій, формат здавання роботи — усе це не просто елементи, а система, яка добре працює, якщо продумана наперед. Тож не пошкодуйте один раз часу і розберіться, як організувати дистанційне навчання студентів у нових умовах.

Не уникайте розмов про війну. Обговорюйте ситуацію, що склалася. Так ви зможете зменшити напругу та встановити довіру зі студентами.

Додайте безпрограшний елемент. Подумайте про так би мовити ударні моменти, які привертають увагу учнів до заняття та спрацьовують найбільш ефективно. Вправи, які учні виконують у режимі реального часу, усні відповіді студентів, короткі відповіді в чаті — ось те, що найкраще працює в дистанційному навчанні.

Забезпечте збалансованість онлайн-уроку. Не варто перевантажувати заняття ані інформацією, ані веселощами: усього має бути в міру. Експерти радять зробити акцент на вирішенні потреб учнів, на їхніх запитах. У межах кожного уроку і теми варто мати кілька опцій та пропонувати їх студентам. Особливо це важливо в умовах війни, коли щоденний стрес і так надто великий.

Домашні завдання. Тут дуже залежить від учителя та регіону. Доцільність та обсяг домашніх завдань визначайте індивідуально, зважаючи на психоемоційний стан учнів.
Оберіть улюблені онлайн-інструменти та відточіть майстерність


Готові вправи з різних предметів + можливість створення власних - learningapps.org
Це система готових вправ з різних предметів, та ще й з можливістю автоматичної перевірки системою.
Створіть папку класу, залийте туди вправи — вже наявні там чи створені вами. І можете моніторити виконання цих вправ.


Перевірка знань учнів - ClassTime
Важливо, що цей тестовий сервіс — безкоштовний. Вчитель може використати 9 абсолютно різних і нестандартних типів запитань. Є відкриті запитання, запитання на встановлення відповідності, можливість дати розлогу відповідь. На закріплення знань учням можна давати контрольний тест через цю ж платформу. Також можете створити опитування і надати доступ до нього дітям.


Вчительський креатив: створення навчальних відео - EdTed та Edpuzzle
Учні встановлюють застосунок на телефоні та вводять код класу, який дає вчитель. У цьому класі будуть з'являтися завдання від педагога. Коли учні переглядають навчальне відео, воно зупиняється на певній секунді та спливає завдання від учителя. Його треба виконати одразу, і тільки потім можна буде рухатися далі.


Готові вікторини з предметів і розробка авторських - Quizizz
Цей сервіс англомовний, але у використанні інтуїтивно зрозумілий, тож хай це вас не відлякує, адже там вже є чимало готових тестів з різних предметів українською мовою. Щоб створити свою першу вікторину для класу — просто зареєструйтесь.


Створення крутих презентацій - slides.com
Тут ви створите крутезні інтерактивні онлайн-презентації. Можна легко підібрати дизайн, додати фото, зображення, посилання на відео. Окрім традиційних презентацій сервіс дає змогу створювати мультимедійні проєкти/лонгріди (невеликі історії з малою кількістю лаконічного тексту та великою кількістю візуальних засобів).

Ігор Лиман
Доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії та філософії, координатор міжнародної діяльності, Бердянський державний педагогічний університет
· Відмінність ситуації з БДПУ від більшості інших ЗВО України – він відноситься до тих, на щастя, лише кількох відсотків університетів України, які опинились на окупованій території (не йдеться про зруйновані ЗВО).

· Звідси – ще одна особливість, яку за більш ніж 2 місяці усвідомили: на відміну від представників інших ЗВО, говорити і показувати могли і можемо далеко не все – аби не наражати на небезпеку університет, його викладачів і студентів.

· На початку цієї фази війни студенти були відпущені на канікули, але реальна робота викладачів з ними тривала – курсові, дипломні, консультації тощо. З 4 квітня у відпустки були направлені всі викладачі. Паралельно ці 2 місяці наші викладачі мали широкі можливості проведення гостьових лекцій онлайн або офлайн – у тому числі в університетах міст, де вони знаходились як внутрішньо переміщені особи. З 28 квітня робота БДПУ була відновлена як тимчасово переміщеного на час війни.

· Іноземні партнери, зокрема університет Касіно, Італія, з самого початку цієї фази війни запропонували для наших студентів низку безкоштовних сертифікованих онлайн курсів.

· Ми використовували всі можливості навчання наших студентів як за міжнародними програмами академічної мобільності, так і за програмами мобільності внутрішньої, за що вдячні всім закордонним і вітчизняним університетам, які наших студентів за цими програмами прийняли.

· Для студентів і викладачів, які залишались на окупованій території, одна з ключових перепон для участі в освітньому процесі – стан інтернет- та мобільного зв'язку, коли місто іноді тижнями інформаційно відрізане від світу.

· В якості лайфхаку. Цілком природньо, що впродовж цих двох місяців студенти, як і всі українці, «жадібно» відслідковували всю новинну інформацію про війну. І ці свіжі знання важливо правильно систематизовувати та використовувати в навчальному процесі. Тож я, зокрема, переглянув концепцію курсу «Актуальні питання історії України», який зараз читаю для істориків. І тепер ми концентруємось на тому, що в рамках кожного історичного періоду виокремлюємо та аналізуємо «Топ-10» проблем, які набули особливої актуальності у зв'язку з цією фазою російсько-української війни.

Артем Артюхов
Член Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, міжнародний інженер-педагог (ENG PAED IGIP)
1. Зараз потрібно робити те, що ти можеш робити найкраще - викладати.
2. Студенти потребують супроводу та підтримки, тому ми маємо створити належні умови під час спілкування з ними.
3. Головний інструмент відволікання студентів від потоку інформації про війну та панічних настроїв - "занурення" в навчання за допомогою імерсивних технологій.
4. Активні та інтерактивні методи навчання є приоритетом під час навчання.
5. Викладачі і студенти вже ніколи не будуть такими, як до війни. Ми разом проявляємо ініціативу, фантазуємо та робимо наші зустрічі корисними не лише з освітньої точки зору, а будуємо майданчик обміну ідеями та взаємного "розкриття" потенціалу.

Костянтин Пальшков
Кандидат політичних наук, доцент, доцент кафедри соціально-економічних дисциплін, Одеський державний університет внутрішніх справ
1. Краще, що може зробити сьогодні будь-який університет – це підтримати студентів.
Від допомоги у вирішенні побутових потреб та перегляду навантаження до відзначення волонтерської активності.
Аби сьогоднішні першокурсники, не перевелися на навчання закордон, а випускники бакалаврату, не поповнили магістратуру іноземних ВНЗ, університети мають бути уважними до проблем своєї молоді.
В решті решт, більшість університетів представляють державу, і оцінка їх діяльності в цей складний час, відбиватиметься на сприйнятті образу держави в цілому.


2. Загальні поради щодо організації освітнього процесу та викладання:
- з урахуванням кількості та тривалості занять, ймовірності переривання пар "повітряними тривогами" переглянути робочі програми, теми та питання по них щодо перерозподілу матеріалу для аудиторної/самостійної роботи, можливості об'єднання тем, скорочення їх змісту тощо;
- оптимізувати обсяги текстового матеріалу для вивчення, підміняючи його наприклад візуальним;
- скорочувати обсяги письмових завдань;
- за умови скорочення часу відведеного на пару слід скорочувати час на відповідь, доповнення, дискусію, аби був почутий кожен;
- тощо.

3. Чи можна говорити про війну?
Можна. Та не можна говорити тільки про неї. В залежності від дисципліни, викладач сам має визначити, в якій мірі та де це буде доречним.

4. Оцінюючи результати роботи студентів слід зважати на те, що студенти може готуватися до занять в різних умовах, навіть не повідомляючи про свої складнощі.
Разом з тим, не слід допускати "зрівнялівки". Ті хто працювали на вищі результати, - мають їх отримати.
БІЛЬШЕ
КОРИСНОСТЕЙ