«Посада ScienceOfficer в Асоціації COST це вакансія для дійсно амбітних людей» - Ігор Лиман про нові можливості для українських науковців

Цього року Україна стала 39-им повноправним членом Асоціації фінансування інноваційних і дослідницьких мереж COST. Які можливості з'явилися для нашої країни від нового членства Прогресильні вирішили запитати в людини, що вже співпрацює з COST, знаного історика, викладача та науковця Ігоря Лимана.
Костянтин Пальшков
Активіст команди Прогресильні
1. Пане Ігоре, вітаю!

Ваша сторінка у Facebook засвідчує, що ви зберігаєте високу ділову активність і у літній час. Підкажіть, що надихає вести таке повне професійне та громадське життя?


- Так, активностей вистачає, причому в абсолютній більшості – волонтерських, на громадських засадах. У принципі, в такому темпі я працюю вже десятиліттями. Але це літо було дійсно особливе. І до роботи додатково стимулює саме війна, яка кидає виклики, у тому числі, і в питаннях вибору пріоритетів. Та й те, що цього літа я вперше за все життя позбавлений радості хоча б годину на день провести на березі рідного Азовського моря, давало додатковий час для професійних і громадських активностей.
2. Нещодавно у своєму дописі зазначили про те, що ви та професорка БДПУ Вікторія Константінова стали членами Керівного Комітету (Management Committee Members) COST Action «Women on the Move». Розкажіть, будь ласка, що таке COST та яка користь від членства в цій Асоціації для України?

Програма COST(Європейське співробітництво в галузі науки і техніки) - це інструмент ЄС для створення та підтримки міжнародних мереж науковців та інноваторів. Її стратегічними пріоритетами є просування та поширення кращих практик, сприяння міждисциплінарним дослідженням і проривам у науці, розширення можливостей для молодих дослідників. Якщо дуже спрощувати, то щороку ЄС приймає рішення про надання фінансування в розмірі близько 600 тисяч євро кожному з кількох десятків нових чотирирічних COSTпроєктів, кожен з яких об'єднує представників в середньому 30 країн. Ці проєкти мають широкий тематичний спектр, тож в них можуть знайти себе спеціалісти найрізноманітніших галузей. При цьому учасники проєктів зарплату не отримують, тобто працюють на громадських засадах. Фінансування ж йде на проведення зустрічей, конференцій, воркшопів, літніх шкіл, короткотермінових стажувань, публікацію книжок, утримання сайту тощо.

Важливо, що COST розрахований на участь не тільки науковців, але і представників міжнародних та громадських організацій, бізнесу. При тому, що COST – це євросоюзівська ініціатива, брати в ній участь можуть представники без перебільшення всього світу. Щоправда, в різних статусах. На сьогодні 4 десятки країн є повноправними членами COST, одна (Ізраїль) – асоційованим членом, одна (Південно-Африканська Республіка) – партнерським членом, 14 – «країнами близькими сусідами» (Near Neighbour Countries), представники решти країн можуть брати участь в рамках глобальної співпраці (global cooperation). До останнього часу Україна була саме в статусі Near Neighbour Country, що, зокрема, не давало українцям права подавати заявки на конкурси нових COST проєктів, входити до керівних органів проєктів, очолювати робочі групи, голосувати тощо. Тепер, коли навесні 2022 року наша держава стала повноправним членом COST, ці обмеження для українських громадян зняті.
3. Ви стали дотичними до конкретної ініціативи COST, а саме до Action «Women on the Move». Що це за напрям діяльності, яка його мета та задачі?

Проєкт COSTAction «WomenontheMove» був запущений восени 2020 року, але працювати над його розробкою команда почала значно раніше: вже влітку 2019 року ми зібрались у французькому Ам'єні для «шліфування» проєктної заявки.

COSTAction «WomenontheMove» – це міждисциплінарна мережа дослідниць і дослідників, які вивчають мобільність жіночої робочої сили, що охоплює шість століть. Метою є вивчення та демонстрація присутності та економічного внеску жінок-мігранток у європейську історію. Проєкт, команда якого включає представників 52 країн, є справді міждисциплінарним, об'єднавши фахівців з історії, соціології, демографії, економіки, антропології, політології, мистецтва та багатьох інших галузей. Як і всі інші, цей проєкт розрахований на 4 роки.Але вже за ті 2 роки, що минули, ми стали чимось значно більшим, ніж просто колективом, що працює в царині жіночої міграції. І за це я щиро вдячний проєкту.
4. Сайт МОН містить оголошення про вакансію наукового співробітника в Асоціацію COST. Можете назвати три причини для українських науковців подати резюме (дедлайн 18 вересня) на цю вакансію?

Три не назву, назву одну. Дійсно, такий конкурс оголошений. Причому ця вакансія наукового співробітника, а точніше, ScienceOfficer, відкрита не в Києві, а в Брюсселі. Тож, це і є та головна причина, про яку ви питаєте. Адже посада – для дійсно амбітних людей, які, претендуючи на постійний контракт на повну зайнятість у Брюсселі згідно з бельгійським законодавством, не бояться конкуренції з потенційними претендентами з десятків інших країн. Втім, слід мати на увазі, що в процесі відбору передбачена очна співбесіда у Брюсселі, а українські чоловіки мають обмеження в перетині кордону.
5. Пане Ігоре, розпочинається новий навчальний рік, який не схожий на жоден з попередніх. Чого ви від нього очікуєте та чого б ви хотіли побажати освітянам?

Очікую, звісно, як і всі ми, переможного завершення війни. Очікую повернення викладачів і студентів нашого Бердянського державного педагогічного університету до рідного міста і до рідних стін. Звісно, зараз все дуже не просто. Тож і хочу побажати всім не втрачати витримки та оптимізму, тримаючи свій Прогресильний освітянський фронт!


Дякую вам за відповіді та бажаю успіхів!
БІЛЬШЕ
КОРИСНОСТЕЙ
05.09.2022
Did you like this article?