Виклики & можливості для переміщених освітян

У Львівському державному університеті фізичної культури імені Івана Боберського 17 травня 2024 року відбувся Партнерський захід організований спільно з ГО «Прогресильні».
Оксана Чуб
Начальниця відділу сприяння працевлаштуванню "Перспектива" у КНЕУ ім. Вадима Гетьмана


Вкотре обговорили важливі питання щодо викликів з якими стикаються внутрішньо переміщені особи, і зокрема, переміщені освітяни. З огляду на те, що вже тривалий час країна перебуває у воєнному стані, і відповідно, подібних питань стає значно більше. Варто відзначити, що ГО «Прогресильні» одна з перших, хто не словом, а ділом прийшов на допомогу освітянам. На цьому, під час панельної дискусії наголосила Тетяна КОНОВАЛЕНКО, проректорка переміщеного Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького. Серед членів ГО є чимало тих, хто змушений був покинути свої домівки й навіть тих, хто кілька разів був змушений змінити місце проживання. Але всіх освітян, які є членами ГО «Прогресильні», об'єднує відданість своїй справі та служіння високим цілям сіяти зерна знань та правди серед молодого покоління українців.
Координаторка Острівця Прогресильності Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського Наталія ПАВЛЕНЧИК ініціювала проведення заходу на тему: «Виклики & можливості для переміщених освітян». Ініціативу підтримала координаторка з організаційного розвитку ГО «Прогресильні», Євгенія ШЕЛЕСТ. Наталія ПАВЛЕНЧИК – це яскравий приклад освітянина, який поєднує викладацьку роботу, очолює кафедру в університеті, а також активно займається волонтерською діяльністю. Тому, краще за інших розуміється на тому з якими викликами доводиться стикатись переміщеним освітянам.
На захід завітали освітяни з різних університетів та з різних куточків країни. Серед них були і ті, які організовували переміщення своїх закладів освіти і ті, кому пощастило продовжити працювати в рідних стінах. Тут варто зазначити, що сам захід проходив у головному корпусі Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, який є історичною будовою і колись приміщення належало Крайового банку Королівства Галичини та Лодомерії.
Після знайомства з представниками університету, архітектурою університету та реєстрації учасників, захід розпочали з презентації ГО «Прогресильні». Євгенія ШЕЛЕСТ поділилась історією організації, географією членів організації, а також важливими цифрами. Кількість українських закладів освіти, які зазнали пошкоджень складала 3 428, зруйнованих вщент — 365, притому близько 7 мільйонів громадян вимушено стали внутрішньо переміщеними (станом на 30.10.2023 р.).
Спікерами панельної дискусії були:

Тетяна КОНОВАЛЕНКО — кандидатка педагогічних наук, доцентка, проректорка Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького.

Марія АРТЕМЕНКО — кандидатка технічних наук, доцентка кафедри дизайну, перша проректорка Херсонського національного технічного університету

Олександр КИРІЄНКО — голова Ради молодих вчених Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького

Оксана ЧУБ — начальниця відділу сприяння працевлаштуванню «Перспектива» Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана.

Світлана КРИШТАНОВИЧ — докторка педагогічних наук, професорка кафедри педагогіки та психології Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, представниця Абілітаційного ХАБу «Proжиття».

Владислав ЖИТЕНЬОВ — здобувач другого (магістерського) рівня зі спеціальності «Менеджмент» Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, родом з міста Маріуполь.
Питання про основні виклики, які стоять перед переміщеними закладами освіти/освітянами в умовах повномасштабної війни розкрили: Тетяна КОНОВАЛЕНКО, Олександр КИРІЄНКО та Марія АРТЕМЕНКО, представники переміщених університетів.
Марія АРТЕМЕНКО дала відповідь на питання щодо реформ в освіті під час повномасштабної війни і як це впливає на переміщені ЗВО, які змушені на рівних конкурувати за абітурієнтів.
Своїми пропозиціями та думками про те, як підтримати переміщену молодь і, що треба зробити аби повернути в Україну, поділився Владислав ЖИТЕНЬОВ. Владислав є тим студентом, якого початок війни застав у рідному місті Маріуполі, коли він поїхав додому на канікули. А наразі втратив не тільки рідний дім, а й друзів, які по-різному себе проявили. Його рекомендації із самопідтримки: заняття спортом та робота, яка б відволікала від нав'язливих думок.
Щодо пріоритетів у системі освіти та на ринку праці в контексті відновлення країни поділилась Оксана ЧУБ, спираючись на міжнародні дослідження з цих питань, досвід та розробку проєктів різних державних стратегій. Вона також зазначила про важливість підтримки освітян, які з об'єктивних причин перебувають за межами країни та про важливість вищої освіти, як економічного рушія повоєнної відбудови країни.
Світлана КРИШТАНОВИЧ презентувала напрацювання Абілітаційного ХАБу «Proжиття» та можливості забезпечення стійкості для переміщених освітян.
Приємним завершенням першої частини стало спільне фото всіх учасників.
Під час перерви на каву всі бажаючі мали можливість відвідати благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ. На ярмарку були представлені картини, прикраси, сувеніри, смаколики, чаї з різнотрав'я та інші сувеніри ручної роботи.
Друга частина пройшла в тренінговому форматі, де професійна тренерка Олена ФУРСА запропонувала учасникам дослідити свої сильні сторони та зони розвитку. Команді прогресильних викладачів вдалось здивувати тренерку своїми пропозиціями щодо визначених зон розвитку. До списку пропозицій увійшли: толерантність, вміння відпочивати і любити себе, незаангажованість, розвиток власного бренду та вдосконалення знань із різних мов.
Вже є домовленості серед учасників щодо проведення подібних заходів на підтримку внутрішньо переміщених освітян та обговорення тем, які стосуються кожного.

Відбудовуймо та підтримуймо Україну разом!
БІЛЬШЕ
КОРИСНОСТЕЙ
21.05.2024
Did you like this article?