Як отримати «кешбек» за освіту?

Вища освіта - невід'ємна складова більшості успішних та прогресивних людей. Та далеко не на усі спеціальності є державне замовлення у достатній кількості. Як зробити так, аби зменшити для себе вартість навчання на контрактній формі - читайте далі у статті.
Дмитро Чумаченко
к.т.н., доцент, доцент кафедри математичного моделювання та штучного інтелекту Національного аерокосмічного університету ім. М.Є. Жуковського "Харківський авіаційний інститут"
Впродовж вступної кампанії я поспілкувався з майже ста абітурієнтами, що планують здобувати вищу освіту на контрактній основі. І жоден з них не знав, що частину коштів за освіту можна повернути шляхом податкової знижки.
Податкова знижка - це сума, на яку можна зменшити сплачений податок на доходи фізичних осіб у зв'язку з оплатою нею навчання в закладах дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти. На податкову знижку мають право громадяни України, які оплачують навчання в українських закладах освіти як за себе, так і за члена сім'ї першого ступеня споріднення (тобто за батьків, дітей, чоловіка або дружину). Такі можливості доступні згідно статті 166.3.3 Податкового кодексу України.
Що для цього потрібно:

1. Оплатити навчання та зберегти квитанцію про оплату;
2. Отримати довідку про доходи від роботодавця;
3. До кінця поточного року заповнити декларацію про майновий стан та доходи за рік;
4. Подати документи до Державної фіскальної служби за місцем реєстрації;
5. Отримати податкову знижку.
Які документи Вам знадобляться:

- Копія паспорту;

- Копія картки платника податків;

- Копія договору із закладом освіти;

- Копія квитанції про оплату освітніх послуг;

- Довідка від закладу освіти про кількість навчальних місяців за звітній рік та суму коштів, сплачених за цей період;

- Довідка про доходи;

- Податкова декларація про майновий стан та доходи;

- Оригінали документів, що підтверджують ступінь споріднення: свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб;

- Заява з реквізитами рахунку для переказу відшкодування.


Після подачі документів, кошти повернуться впродовж 60 днів.
Давайте подивимось на прикладі, як розрахувати гроші, які ви зможете повернути?

Припустимо, мати заплатила за свого сина 30 тисяч гривень за навчання в закладі вищої освіти (в 88% зво вартість контракту на першому (бакалаврському) рівні вищої освіти в 2021 році менша за 30 тис. грн.).
А офіційна заробітна плата жінки 14 500 гривень на місяць (середня в Україні на червень 2021), тобто 174 тисячі гривень на рік. Із цієї суми установа, в якій вона працює, утримала з неї податок на доходи фізичних осіб 18% - 31 320 гривень.

Тепер розрахуємо розмір податкової знижки за навчання сина:

  1. 174 000 - 30 000 = 144 000 (зарплата мінус вартість контракту)

  2. 144 000 * 18% = 25 920 (ПДФО)

  3. 31 320 - 25 920 = 5 400 (сума, яка буде повернута)
Оформити податкову знижку за навчання однієї особи в одній установі може лише один член родини, тому зверніть увагу, що краще її оформлювати тому, хто працює офіційно та отримує найбільшу заробітну плату.


Також, обов'язково прослідкуйте за тим, щоб у квитанції про сплату за навчання були вказані саме паспортні дані тієї особи, яка укладала договір із закладом освіти.
Наразі триває повернення громадянами коштів за 2020 рік, а минулого року було повернуто 216,3 млн. гривень плати за контрактну форму навчання. При цьому, 80% декларацій, поданих платниками за 2019 рік були з метою отримання податкової знижки саме за навчання. Тобто, це лише 113 тисяч контрактників з понад 800 тисяч, що навчались у 2019 році.
І пам'ятайте: «Хто хоче — шукає можливості, хто не хоче — шукає причини».

В наш час поза пропозиціями від держави, є ще багато інших можливостей для молоді, зокрема, закордонні та приватні гранти на навчання у Європі та Америці, так що не зволікайте!

Але про це вже у наступних статтях!

І хай перед вами будуть відкриті усі дороги!
БІЛЬШЕ
КОРИСНОСТЕЙ
11.08.2021
Did you like this article?