Артем Ріпенко: «Хочу вірити, що ближчим часом питання конфіскації «суверенних росактивів», зрушиться з мертвої точки»

У 2023 році ГО «Прогресильні» запустила медіа-кампанію #russiamustpay. До вашої уваги інтерв'ю нашого колеги та експерта Артема Ріпенка про останні дії та рішення навколо російських активів
Костянтин Пальшков
заступник координатора напрямку «Комунікація»
1. Доброго дня, Артеме! Знаємо, що з моменту нашого останнього інтерв'ю ви продовжуєте свою дослідницьку та публічну активність щодо теми арешту та конфіскації російських активів, а отже настав час для нових питань.

Доброго дня, буду радий відповісти!
2. Які найбільш знакові події ви можете відзначити навколо росактивів, що сталися цієї зими?

По державних росактивах «подій» не так багато, але є суттєві зрушення. США та G7 серйозно заговорили про легальність конфіскації так званих «суверенних активів», що планується обговорити в форматі G7 у лютому.

Провідні юристи-міжнародники висловились щодо наявності правових підстав для конфіскації і їх сприйняла адміністрація Байдена. Паралельно у Конгресі США рухається The REPO Act, який, коли стане законом, визначить всі процедурні нюанси конфіскації державних росактивів у США (будь їх там «всього» 5-8 мільярдів доларів та відміну від сотень мільярдів у ЄС). США має виступити «локомотивом» (до речі, разом із Канадою, яка впровадила законодавство для конфіскації ще раніше). По-перше, це надасть приклад ЄС, насамперед Німеччині, Франції, Італії, а також Великобританії. Далі піде динамічніше. По-друге, це сигналізуватиме про тектонічні зміни у міжнародному праві із неадекватними до реалій звичаєвими нормами про «сакральність» майна держави-агресора.

У міжнародному праві є доктрина контрзаходів, пристосована до даної ситуації. Логіка така: будь-яка держава може вжити заходів, щоб примусити державу-агресора припинити агресію та сплатити репарації, аж до конфіскації та передачі активів. рф відверто ігнорує свої міжнародно-правові зобов'язання та нічого сплачувати не збирається. Тобто, держави мають діяти. Я скажу більше, держави зобов'язані (!) діяти згідно з міжнародним звичаєвим правом, щоб зупинити найбільш серйозні порушення імперативних норм міжнародного права, якими безперечно є те, що коїть росія в Україні та проти України і її громадян.

На мій погляд, для конфіскації російського майна та загалом для розуміння тієї «рамки» в межах якої цивілізований світ допомагає Україні відбиватись від ворога, є більш вдала, зрозуміла та менш суперечлива правова підстава — колективна самооборона. У випадку збройного нападу на суверенну державу така держава та будь-які інші держави, незалежно від наявності двосторонніх безпекових угод чи угод про гарантії, або перебування у військовому союзі чи блоці, може підтримати державу, що зазначала нападу як вступаючи у збройний конфлікт, так і ні (допомагаючи зброєю, фінансами, та …. відбираючи активи агресора). Насправді це й так відбувається в Україно-російській війні, але, за певних політичних причин та побоювань стати «стороною конфлікту», країни Заходу утримуються від того, щоб назвати свої дії «колективною самообороною». Тому зараз, як то кажуть «on the table» доктрина «контрзаходів» («колективних контрзаходів»). Як на мене, це той випадок, де головне результат, а яка доктрина в основі – питання вторинне, будь вона справедливою та ґрунтованою на праві.
3. Чи правильно я зрозумів, що експертне юридичне середовище схвалює конфіскацію й наразі справа за політиками?

Так, але от ЄС не поспішає із рішучими заходами. Центробанк ЄС відкрито каже, що конфіскація російських активів поставить євро під загрозу як резервну валюту. Фінансисти та колишні топ-посадовці стверджують, що це є певним перебільшенням, а долару та євро як стабільним резервним валютам нічого не загрожує. Що більше, якщо хочеш зберігати державні кошти у стабільній валюті на Заході — не вчиняй агресії щодо суверенних держав та інших порушень імперативних (тобто загальнообов'язкових, визнаних всім світовим суспільством та найвищої юридичної сили) норм міжнародного права.

Минулого тижня ЄС мало нарешті дати «зелене світло» та висвітлити свої плани щодо використання прибутків (але не самих активів!) від заморожених російських держактивів на допомогу Україні. Але поки тиша. Насправді вже майже два роки нічого не відбувається, попри гучні заяви топ-посадовців ЄС.

Тим часом конфіскація активів російських олігархів досить повільно рухається в українських судах, але й процедура доведення тут є непростою, активи приховуються. Проте насправді нерідко за той час, поки накладаються санкції, збираються матеріали, і майно конфісковується, підприємства доводяться майже до банкрутства та мають кредиторську заборгованість перед «підставними» фірмами. Але це окрема тема для розмови, як і діяльність правоохоронних органів, які заводять тисячі кримінальних проваджень, що потім заходять у глухий кут.

На Заході по активах олігархів спостерігаємо певне «затишшя», що пов'язане зі складністю конфіскаційних процедур, гарантіями власності та «належного процесу».

Водночас з'явились перші оскарження дій щодо конфіскації (націоналізації) майна, зокрема заява щодо оскарження конфіскації «Sense Bank» (колишній Альфа-Банк) із вимогою компенсації у 1 млрд $.
4. Які у вас очікування від 2024 року? Чи можуть українці розраховувати на сильні рішення Заходу відносно росактивів?

Впевнений, що найближчим часом питання конфіскації «суверенних активів», тих самих сотень мільярдів (але здебільшого у цінних паперах), зрушиться з мертвої точки. На жаль, не в останню чергу тому, що в партнерів України є певні складнощі із безперебійним фінансуванням.

Навесні також очікується повноцінний запуск Міжнародного реєстру збитків, що знаходиться у Гаазі та створено під прапорами Ради Європи. Окремі категорії громадян, як то власники зруйнованого житла, зможуть першими подати свої заяви про завдані рф збитки. Також активізовано перемовини щодо створення компенсаційної комісії та компенсаційного фонду на реалізацію Резолюції ГА ООН, прийнятої майже рік тому. Фонд треба наповнювати та не лише коштами партнерів. Компенсацію згідно з міжнародним правом покладено саме на рф, як на державу-агресора. Тому віримо, що активи рф буде конфісковано та спрямовано до фонду.
5. Які майданчики, наприклад форуми або круглі столи ви можете порадити колегам, які хочуть ближче познайомитися з темою?

Фахових англомовних майданчиків для міжнародників, юристів та фахівців досить багато — спеціалізовані блоги EJIL:Talk, Just Security, Lawfare та ін.

Активно висвітлюють питання конфіскації такі авторитетні видання як Financial Times, Bloomberg.

В Україні офіційно державною мовою новини розміщують Міністерство юстиції, Офіс генерального прокуратура та інші органи виконавчої влади. Багато вітчизняних інтернет-видань також висвітлюють найважливіші новини, пов'язані із перспективами репарацій та конфіскації російського майна.

Свої коментарі я викладаю у Facebook та LinkedIn
6. Дякую за відповіді, Артеме. Бажаю вам успіхів!

Дякую, за інтерес ГО «Прогресильні» до цієї важливої теми.
БІЛЬШЕ
КОРИСНОСТЕЙ
02.02.2024
Did you like this article?