Профтех ТоТ — вперше для прогресивних викладачів професійно-технічної освіти

Команда ГО «Прогресильні», переконана, що розвиток кожного рівня освіти є важливою складовою досягнення спільної перемоги. Саме професійно-технічна освіта, через свою практичну спрямованість, адаптивність до потреб ринку праці та відносно короткий термін підготовки фахівців може зайняти провідну роль у швидкій відбудові інфраструктури країни.
Прогресильні
Команда ГО Прогресильні
Сьогодні ми прагнемо до співпраці з цією важливою складовою системи освіти — профтех.

Це сфера, де більше ніж 400 професій чекають на талановиту молодь і тих, хто готовий швидко перейти на ринок праці. Запити на висококваліфікованих робітників є постійними, а за період війни, ще й кожен, на жаль, переконався, у важливості таких спеціалістів, які могли швидко відновити прийнятний способів життя громадян в середині країни. Тому наша мета — сприяти розвитку та зміцненню професійно-технічної освіти.
Тесляри, муляри, зварники, слюсарі, верстатники, електрики, машиністи, механіки, сантехніки, водії, оператори спецтехніки — це лише короткий перелік професій, які є необхідними для відновлення нашої країни. Їхні вміння та навички гарантують якість та швидкість виконання робіт. Без них неможливо забезпечити високий рівень відновлення та привабливість України для іноземних інвесторів.
Наше знайомство з професійно-технічною освітою ми розпочали з організації та проведення легендарного формату «ТоТ» — тренінгу для тренерів. Який цього разу провели виключно для викладачів профтехів за підтримки Friedrich-Ebert-Stiftung UA.
У перший день заходу спікерами дискусійної панелі «Профтех в часи невизначеності: рушійна сила у відновленні України» стали експерти зі сфери професійно-технічної освіти, а саме: генеральна директорка директорату професійної освіти МОН Ірина Шумік, директор Професійно-технічного училища № 22 смт Велика Лепетиха Ігор Сєнін, заступниця директора Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти в Одеській області Лариса Кашуба та CEO нідерландської організації «Spark» Янік дю Понт. Всі спікери підкреслили важливість розвитку професійно-технічної освіти для повоєнного відновлення України.
Основними напрямом розвитку професійно-технічної освіти є система профтеху, зміст і якість навчання, а також співпраця з бізнесом. Проте існують певні проблеми, такі як дефіцит майстрів, застаріла матеріальна база, недостатнє фінансування виробничої практики, та нерівномірний розподіл бюджетних коштів на користь розбудови Центрів профтехосвіти Державної служби зайнятості, за наявності вже існуючої мережі закладів профтеху, яка недофінансовується.
На ТоТ учасники мали можливість переконатись в ефективності застосування різних форматів в тренінговій діяльності. Були запропоновані рольові ігри, моделювання кризових ситуацій, формат «живої бібліотеки», енерджайзери та інші практичні завдання. І зрештою, ми досягли головної мети — встановили зв'язок та виявили спільний інтерес у подальшій співпраці між Профтехом та ГО «Прогресильні». Ми всі прагнемо до якісних змін у системі освіти в Україні.
Приєднуйтесь до нас, адже найцікавіше ще попереду!
БІЛЬШЕ
КОРИСНОСТЕЙ
20.06.2023
Did you like this article?