5 порад для фізичного та психічного здоров'я викладачів

З легким сумом усвідомлюємо, що літо добігає кінця. Ще одна відпустка завершується. Що й казати, серед нас є і такі колеги, котрі в рутині організаційної роботи та вступної кампанії навіть не встигли повноцінно відпочити. Зовсім скоро розпочнеться новий навчальний рік, що додасть рутини в наше життя, але, ще є трішки часу для того, щоб подумати про себе та відшукати власну гармонію в сьогоднішніх реаліях.
Людмила Корнута
Координаторка напряму HR у Прогресильні
Насправді літній вікенд – ідеальний час впровадити прості та досить ефективні зміни у життя, які допоможуть помітно покращити самопочуття, налаштуватися на навчальний рік та розвинути таку потрібну психологічну резистентність до подій, що відбуваються в Україні через військову агресію.

Але, важливо пам'ятати, що для досягнення максимального результату в перезавантаженні, підхід має бути комплексним. Максимальне зосередження на собі, поєднання фізичного, психічного для повернення до соціального життя – дозволять дійсно відчути гармонію і користь від особистого детокс-ретриту. Також важливою складовою будь-якого переосмислення є виокремлення простих та дієвих інструментів (правил), які варто взяти за основу та застосовувати у повсякденному житті, аби його покращити та досягнути поставлених цілей.

Ми прагнемо, щоб прогресивні викладачі зустріли новий навчальний рік з оптимізмом, впевненими у власних силах та можливостях, а головне фізично та психологічно здоровими з урахуванням індивідуальних особливостей. Тому пропонуємо кілька універсальних, а головне дієвих порад, котрі допоможуть перезавантажитися та віднайти гармонію
Розпочніть день з усмішки та гарного настрою.

Психологічні дослідження констатують важливість і прямий зв'язок емоційного налаштування та реалій з якими ви будете стикатися, як будете оцінювати ситуації та, як на них реагувати. У психології є навіть кілька окремих напрямів психотерапії, котрі будуються виключно на самоналаштуванні та підсвідомій оцінці ситуацій, що відбуваються. Яскравим прикладом є психосоматика. Отже, слід навчитись правильно налаштуватись та вміти знаходити позитив у будь-якій ситуації. Ці вміння дозволяють задавати потрібний темп власним емоціям і тим самим сприяє психічній стабільності та спокою навіть у стресових ситуаціях. Спробуйте ранкові ритуали, які можуть бути як вашими власними, так і загальноприйнятими. Вони підвищують настрій та дарують позитивні емоції. Наприклад, це може бути ваша улюблена ранкова кава, кілька фізичних вправ чи йога, що дарують легкість тілу, ритуал умивання, ранковій дзвінок другу який вміє створювати настрій собі та оточуючим. У той же час, важливо пам'ятати, якщо ми порушуємо режим сну, маємо недосип, то тим впливаємо на зменшення гормону мелатоніну, а від цього навряд чи ваш ранок буде добрим та позитивним.
Ми є те, що ми їмо!

Здорове харчування і дотримання водного балансу є запорукою хорошого самопочуття, фізичного здоров'я, енергійності та запорукою гарного настрою. Усі ми знаємо про важливість здорового способу життя та правильного харчування. Соцмережі рекламують дієти, пропонують різноманітні програми та навіть тренінги, де навчають принципам здорового харчування. Але, спочатку слід дати відповідь на таке питання: «Що для мене здорове харчування та які перешкоди для його впровадження у моє повсякденне життя?». Такі перешкоди можуть бути різними, і відповідно, їх виявлення та розуміння є запорукою подолання. Для прикладу, часто людині банально не вистачає розуміння того, що таке здорове харчування та баланс спожитих і витрачених калорій. У той же час, може бути інша ситуація, коли людина прекрасно розуміє сутність здорового харчування, має збалансоване щотижневе меню, але при цьому має психологічну залежність від солодкого, бо так долає стрес заїдаючи його шоколадом. Тут потрібен дещо інший підхід для вирішення проблеми. Також в реаліях сьогодення часто найбільшою перешкодою на шляху до здорового способу життя та збалансованого харчування є брак часу на приготування їжі. У цьому випадку варто зазначити, що зазвичай проблемою є не брак часу, а те, як ми його розподіляємо. Втім, не дивлячись на те, що наче є простий рецепт вирішення ситуації, але на практиці, трапляються випадки, коли практичне вирішення проблеми потребує чимало часу, зусиль, а інколи і глибокого занурення у сімейні відносини та батьківські погляди на виховання дітей. Простий рецепт успіху: впроваджуйте культуру здорового харчування в сімейні цінності, плануйте закупку продуктів та меню. І пам'ятайте відоме прислів'я: «Гуртом і каша краще їсться».
Додайте силові вправи.

Знову ж таки, банально: «В здоровому тілі – здоровий дух». Фізичні вправи та помірні навантаження є невід'ємною запорукою гарного настрою та самопочуття. Ба більше, фізична активність покращує метаболізм та розумову діяльність, дарує гарний настрій та прилив бадьорості. Досить часто фізична активність допомагає впоратися зі стресом та віднайти гармонію. Що є важливим в такому разі? Віднайти такий напрям та ритм фізичної активності, що приноситиме задоволення. Це можуть бути тренування у спортивному залі чи у басейні, велосипедна прогулянка чи біг у парку, фізичні вправи вдома у комфортній обстановці та зручний час чи групові футбольні заняття. Головне віднайти власний ідеальний вид активності та звикнути до системного виконання.
Професійно розвивайтеся та плануйте.

Тут не про виконання плану-мінімуму щодо наукової та викладацької діяльності, нормативних вимог МОНу та внутрішньо-університетських політик. Тут про те, що запорукою успіху є мистецтво навчитися вчитися! Викладацька діяльність передбачає постійне навчання, ми вчимося на курсах, тренінгах, постійно підвищуємо кваліфікацію, вчимося у колег, вчимося у наших студентів. А також ми збагачуємо власні наукові знання, розвиваємо здібності у межах дисциплін, що викладаємо, опановуємо нові й новіші цифрові інструменти, які продиктовані сьогоденням та технологічними викликами, опановуємо штучний інтелект. Це лише те, що дотично до нашої професії, а якщо згадати особистий розвиток в океані здорового харчування чи фізичних навантажень. А як щодо вивчення інших культур та традицій, якщо ми опинились за кордоном?

Запорука успіху – навчитися любити навчання та пізнавати щось нове. Обов'язково серед маси необхідної інформації, але не дуже цікавої, має бути і частина такого навчання, що є для вас дійсно цікавим та захоплюючим. А ще знайдіть легкі способи та інструменти кращого засвоєння знань особисто для себе. Читайте книги, дивіться відео уроки, обирайте офлайн навчання в групах. Невимушене спілкування з професіоналами та експертами з певних галузей також є навчанням. Діліться досвідом з колегами та друзями, а також переймайте їх кращий досвід. Золотим правилом вашого навчання та розвитку має стати планування. Хаотичне сприйняття інформації хоч і подарує нові знання та розширить кругозір, однак, навряд чи буде ефективним для професійного та кар'єрних росту.

Для прикладу, вже тут і зараз можна спланувати час для професійного розвитку. Зокрема, переглянути навчально-методичне забезпечення з яким будете працювати в цьому навчальному році на предмет актуальності та повноти. Доповнити ваші робочі матеріали сучасним контентом – це може бути цікаве аудіо та відео з інтернету або його можна підготувати самостійно. Такий контент по-перше, стане вам у пригоді під час онлайн-занять та буде чудовим доповненням в аудиторії, а по-друге, такий формат краще сприймає студентська аудиторія, тому такого викладача запам'ятають надовше. Продумайте як ви будете проводити лекційні та практичні заняття, вибудовувати комунікацію зі студентами. Як показують опитування, здобувачів освіти не цікавлять лекції у класичному форматі із записами «під диктовку». Подумайте, який формат цікаво вам слухати, опитайте студентів чи своїх дітей і вже з огляду на це зробіть свої пари цікавими як для себе, так і для студентів. Вам у пригоді стануть приклади з власного життя чи практичної діяльності для підкріпленням теоретичного матеріалу. Вдало підібраний контент можна одразу демонструвати на практичних, якщо дозволяє технічне оснащення аудиторії. Пам'ятайте, що смартфони та Інтернет – це вже те технічне оснащення, яке дозолить лекції та практичні зробити жвавими та динамічними. І звісно ж, активні 2-3 хвилинні руханки, які можна підібрати та адаптувати до ваших практичних залежно від дисципліни й кількості студентів. Активності на заняттях підбадьорять та піднімуть настрій студентам, а також активізують їх розумову діяльність. Хороший настрій гарантовано і вам, і студентам.

Пам'ятаєте про планування? Тож варто спланувати своє навчання у сфері, що розвиватиме вашу особистість. Наприклад, ви давно мріяли вдосконалити рівень англійської чи вивчити нову іноземну мову країни, до якої так мрієте потрапити. Чи планували пройти базовий курс з психології або опанувати професію SMM. Чому б не зробити це зараз? Заповніть анкету-реєстрацію на бажаний курс. Сучасний світ досить гнучкий та має необмежені можливості обирати зручний час для навчання та особистого розвитку.
Навчіться відпочивати.

Не варто недооцінювати відпочинок. Трішки історії, у свій час журналіст Олівер Беркман навів приклад екстремального трудоголізму: відома письменниця Даніела Стіл за 72 роки життя написала 179 книг, працюючи по 20 годин на добу та майже без сну. Це патологічний приклад поширеної проблеми, що навіть отримав наукове підтвердження й дістав назву «екстремальний трудоголізм». Насправді люди не вміють відпочивати, це підтверджують практикуючі психологи та результати соціальних опитувань. Дефіцит відпочинку призводить до вигорання – синдрому, який у 2019 році ВООЗ офіційно включила до Міжнародної класифікації хвороб. Як підтвердження, згідно з опитуванням, що проводилося у 2021 році організацією Indeed, 53 % респондентів відчули симптоми вигорання. І тут є дві основні причини такого стану: еволюційний та культурний. Справа в тому, що наші пращури не працювали в такому шаленому темпі, а перевагу завжди мала фізична втома над психологічною. Сьогодні ж навпаки, переважає психологічна втома, яка й породжує вигорання. Стрес та відсутність відпочинку є супутниками синдрому вигорання. Тому, без вміння відпочивати ви гарантовано забезпечуєте собі вигорання, у тому числі і професійне.

Ще одне надважливе правило – навчитися відпочивати ефективно. Здавалося б, це таке легке, але водночас і досить складне завдання в реаліях сучасного світу та в умовах воєнного стану. Проте, варто запам'ятати: планувати відпочинок слід так само як і планувати робочі справи. І тут ще один важливий момент – варто не просто спланувати відпочинок, варто його провести ефективно. Важливо відчувати себе та розуміти власні потреби у відпочинку та рекреації. Для прикладу, у вас вихідні, які ви вирішили провести вдома. Особливо нічого не робите, переглядаєте соцмережі та відпочиваєте на дивані, але, цікавий факт – після завершення вихідних ви повертаєтеся на роботу втомленими, стурбованим та нервовими. Відчуття перезавантаження та відпочинку відсутнє. Уся справа в тому, що такий підхід до відпочинку не задовольняє ваші психологічні потреби. Тому, варто продумати та спланувати, як ефективно провести вихідні. Можливо вирушити у подорож, чи прогулятися на свіжому повітрі, влаштувати шопінг, посадити квіти чи приготувати улюблену страву, на приготування якої не вистачає часу в робочі дні. Важливо, щоб по завершенню вихідних ви відчували перезавантаження та відновлення. Навіть якщо вихідні були супер насичені та залишили фізичну втому.

Ще одна важлива порада в межах ефективного відпочинку: шукайте ваш власний енергетичний потік, ваше, так зване, місце сили. Контактуйте в межах енергії. Для прикладу, у великому мегаполісі є кілька місць, які ви полюбляєте, з якими асоціюєте приємні емоції (кафе, парк, берег водойми), постарайтеся знайти час та відвідати таке місце. Вода має значну позитивну енергетику, якщо це ваша стихія, тоді старайтеся проводити відпочинок саме на воді. Головне, віднайдіть власне місце сили і воно даруватиме вам приємні емоції.
Отже, маємо надію, що кожен із вас спробує знайти час для особистого перезавантаження, обов'язково використає такі прості, але дійсно ефективні поради для фізичного та психологічного відновлення, а також налагодження гармонії. Варто пам'ятати, що в усьому важлива міра, а планування та режим допомагають її дотримуватись. У той же час, рахуйтеся з особистими бажаннями, бо жити варто тут і зараз!

А які ваші секрети перезавантаження? Як готуєтеся до початку навчального року? Якими власними рецептами успіху хочете поділитися?
БІЛЬШЕ
КОРИСНОСТЕЙ
07.08.2023
Did you like this article?